Brezilya’ya hoş geldiniz! Eğer dünya üzerindeki en büyük kahve üreticisini, Amazon ormanlarının kalbini, futbolun efsanevi sahasını ve Rio de Janeiro’daki İsa Kurtarıcı Heykeli’ni keşfetmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu rengarenk ülke, samba ve karnavalların ötesinde, etkileyici istatistiklerle dolu. Bir yandan dünya kahvesinin büyük bölümünü karşılayan kahve tarları, diğer yandan Japonya’dan sonra en büyük Japon nüfusunu barındıran şehirler… Brezilya’nın birbirinden ilginç yönlerini keşfetmeye hazır mısınız? O halde kahvenizi alın ve bu etkileyici ülkeye dair ilginç gerçeklere göz atalım!
1. Brezilya Dünyanın En Büyük Kahve Üreticisi
Dünyada en çok teşekkür etmemiz gereken kahve üreticisi, şüphesiz Brezilya. Yılda yaklaşık 66.4 milyon adet 60 kiloluk kahve torbası üreten bu ülke, tropik iklimi ve verimli toprakları ile kahve üretiminin lokomotifi konumunda. Temmuz 2023 – Haziran 2024 dönemi boyunca bu devasa rakama ulaşıldı. Bu nedenle kahve fincanınızda Brezilya Güneşi’nin izleri olabilir!
2. Dünyanın En Büyük Şeker Kamışı Üreticisi

Brezilya, kahve üretiminin yanı sıra, dünyanın en büyük şeker kamışı üreticisi unvanına da sahip. Nisan 2023 – Mart 2024 arasında tam 42,7 milyon metrik ton şeker kamışı üretildi. Bu tatlı iklim, kahve fincanınızda fark ediliyor!
3. Dünyanın 5. Büyük Ülkesi

Brezilya, 8.5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın beşinci en büyük ülkesi. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’yla da benzer bir büyüklüğe sahip. Ancak yalnızca Rusya, Çin ve ABD, Brezilya’dan daha büyük.
4. Güney Amerika’nın Devi

Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük ülkesi ve diğer birçok ülkeden daha fazla alana sahip. Arjantin, Peru, Kolombiya ve Bolivya gibi ülkelerin toplam yüzölçümünü geçiyor. Güney Amerika’da sadece Brezilya kadar büyük bir yer yok.
5. Komşuluk İlişkileri Kuvvetli

Brezilya, neredeyse tüm Güney Amerika ülkeleriyle komşu; sadece Ekvador ve Şili hariç. Kolombiya, Peru, Arjantin ve Bolivya gibi ülkelerle sınır komşuluğu yapıyor. Bu da demektir ki, Brezilya’da bir şehirden diğerine geçerken birkaç ülke gezmiş gibi hissedebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Ülke Genelinde 68 Dil Konuşuluyor! Kenya Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Gerçek
6. Dünyanın En Kalabalık Ülkelerinden Biri

Brezilya, dünya genelinde en kalabalık 7. ülke. 2025 verilerine göre nüfusu 212 ila 221 milyon arasında değişiyor.
7. Japonya’nın İkinci Evi

Eğer Japonya dışında bir Japon topluluğu arıyorsanız, Brezilya’ya gelin! Burada, Japonya dışındaki en büyük Japon nüfusu mevcut. São Paulo’da yaşayan 2 milyon Japon-Brezilyalı, Nikkei olarak adlandırılıyor, yani Japon mutfağı ve kültürü Brezilya sokaklarında yaşamaya devam ediyor.
8. Amazon Yağmur Ormanlarının Yaklaşık %60’ı Brezilya’da

Amazon yağmur ormanlarının %60’ı Brezilya sınırları içerisindedir. Amazon, yalnızca Brezilya’nın değil, dünyanın oksijen kaynağı olarak da bilinir. Ancak, bu muazzam orman her yıl azalmaktadır. 2022 yılında rekor bir orman kaybı yaşandı. Yani Amazon’un yeşil cenneti tehlike altında.
9. Yüksek İşsizlik Oranı, Ama Umut Var

2023 yılında Brezilya’nın işsizlik oranı %7.95 iken, 2024’te bu oran %6.1’e düşmüştür. Ancak bu oran, Güney Amerika’nın birçok ülkesine göre hala yüksektir. Brezilya, dünya sıralamasında 145. sıradadır. Ekonomik dalgalanmalar zorlasa da toparlanma belirtileri de görülmekte!
10. Portekizce, Güney Amerika’nın En Popüler İkinci Dili

Güney Amerika’nın büyük bir kısmında İspanyolca konuşulurken, Brezilya’da Portekizce resmi dildir ve kıtanın en yaygın ikinci dilidir. Dünyada ise en çok konuşulan altıncı dildir! Ancak, birbirine göre farklılıklar bulunmaktadır; Brezilya Portekizcesi ile Avrupa Portekizcesi arasında telaffuz ve kelimeler bakımından farklılıklar söz konusudur. Hatta Brezilya’nın içinde bile bölgesel değişiklikler gözlemlenebilir.
İlginizi çekebilir:
Machu Picchu’nun Ötesinde: Güney Amerika’da Keşfedilmesi Gereken 10 Büyüleyici Arkeolojik Alan
11. Brezilya’da Tam 4.000’den Fazla Havalimanı Var

Evet, doğru okudunuz. Brezilya’da yaklaşık 5.000 havalimanı bulunmaktadır. Yani hemen hemen her köşe başında bir havaalanı var! Ancak, bunların yalnızca birkaç yüzü halka açık; geri kalanlar özel mülktür. Bu nedenle, Brezilya dünya genelinde en çok havalimanına sahip ikinci ülke konumundadır. Birinci ise 16.000’e yakın havalimanı ile ABD!
12. Ülkenin Başkenti Rio De Janeiro Değil, Brasília!

Pek çok kişi Brezilya’nın başkentini Rio de Janeiro zanneder, ancak aslında Brasília’dır. Bu unvan nasıl kazanıldı? Rio, 1763’ten itibaren sömürge başkenti iken, 1960 yılında cesur bir hamle ile ülkenin merkezinde sıfırdan inşa edilen Brasília başkent ilan edildi. Brasília, uzaydan bakıldığında bir uçağı andıran mimarisi ile dikkat çekiyor!
13. Brezilya Futbolda Zirvede

Brezilya’nın milli futbol takımı, FIFA Dünya Kupası’nı tam beş kez kazanarak tarihe geçmiştir. Bu zaferlerin tarihleri 1958, 1962, 1970, 1994 ve 2002. Pelé’nin sahada olduğu üç turnuva da bu başarılarda yer alıyor. Ayrıca, Brezilya, bugüne kadar her Dünya Kupası’na katılan tek takım olma unvanını da taşımaktadır. Bir sürpriz bilgi de şudur ki; Brezilya, bugüne kadar sadece Norveç’i yenememiştir!
14. Ülke Genelinde Dört Farklı Saat Dilimi Var

Brezilya’da dört farklı saat dilimi bulunuyor; bu da zaman yolculuğuna davet ediyor! Saat dilimleri şu şekildedir:
GMT-2 – Fernando de Noronha bölgesi
GMT-3 – Brasília saati (birçok yerleşim tarafından kullanılır)
GMT-4 – Amazon saati
GMT-5 – Acre saati
Jetlag yaşamak istemiyorsanız bu saat dilimlerine dikkat etmeniz yararlı olacaktır.
15. Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’daki En Büyük İsa Heykeli Değil

Rio de Janeiro’daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’nın simgesi haline gelmiştir. Fakat, bu devasa heykel 30 metre yüksekliğinde ve aslında ülkenin en büyük İsa heykeli değildir. Encantado’daki Koruyucu İsa Heykeli tam 36 metre yüksekliğindedir, bu durumda Rio’daki ünlü heykel bile ona boyun eğiyor!
16. Amazon’un Kalbi Brezilya’da Atıyor

Amazon Nehri’nin kolları ve havzası Brezilya topraklarından akmaktadır. Aslında Amazon’un ana akıntısının %60’ı bu ülkeden geçmektedir. Amazon ormanları, aynı zamanda Brezilya’nın %40’ını kaplamaktadır. Bu devasa bölge sadece doğanın değil, insanlığın da akciğerleri olarak kabul edilmektedir.
17. Bir Mahkûmun Okuduğu Her Kitap İçin Hapis Cezası Azaltılır

18. Brezilya’da Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı Ücretsiz

Brezilya, LGBT+ hakları konusunda dikkat çeken bir ülke. Burada cinsiyet değiştirme ameliyatı devlet tarafından karşılanmaktadır. Trans bireyler, ameliyattan önce ve sonra resmi belgelerindeki isim ile cinsiyet bilgilerini değiştirebilirler. Ameliyat için 18 yaş sınırı, hormon tedavisi için ise 16 yaş sınırı belirlenmiştir. Ayrıca, homofobi ve transfobi, Brezilya yasalarına göre suç sayılmaktadır.
19. Brezilya, II. Dünya Savaşı’nda Mihver Devletlerine Savaş İlan Etmişti

Evet, Brezilya II. Dünya Savaşı’na katıldı! Başlangıçta Almanya ve İtalya ile dostane ilişkiler içinde olan ülke, Pearl Harbor saldırısından sonra tarafsızlığını kaybetti. Almanya’nın Brezilya gemilerini batırması, sabır sınırının aşılmasına neden oldu ve Brezilya Mihver Devletleri’ne savaş ilan etti. Hatta, Avrupa’ya asker gönderen tek Latin Amerika ülkesi olarak tarihe geçti.
20. Brezilya’nın Uzay Programında Tek Bir Astronotu Var

Kaynak: 1