Kahramanlık hikayeleri, mimarlık harikası camileri, ünlü tava ciğeri ve doğal güzellikleri ile birlikte son yıllarda Kakava Hıdrellez Şenlikleri ile de öne çıkan Edirne, tarihi bir zenginliği ifade ediyor.
Hıdırellez ya da Hıdrellez ne zaman diye merak ederseniz, Roman topluluğunun rengârenk ve coşkulu ruhlarıyla her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanıyor. Orta Asya ve Anadolu’da geleneksel olarak gerçekleştirilen mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdrellez, Ruz-i Hızır olarak da biliniyor. Doğanın uyanışı ve baharın gelişinin, yüzyıllardır farklı coğrafyalarda insanlara bereket, şans ve mutluluk getirdiğine inanılıyor. Dünyada zor durumda olanların kurtarıcısı olarak kabul edilen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın bu özel günde bir araya geldiği düşünülüyor ve bu inancı yaşatmak için çeşitli ritüeller uygulanıyor.
Bu Hıdrellez ritüelleri hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; 5 Mayıs akşamı mutlaka ateş yakılır ve aynı yönde üç kez dilek dilenerek ateşten atlanır. Aynı akşam, niyetler ve dilekler bir kağıda yazılarak gül dalına bereket parası ile birlikte bağlanır. Dileklerin yazıldığı kağıtlar, sabah gün doğarken geleneksel “bahara giriş” ritüeli ile Tunca Nehri’ne atılırken, paralar ise bir yıl boyunca harcanmamak üzere cüzdanda saklanır. Önümüzdeki yılın keyifli geçmesi için gün boyunca açık havada piknik yapılarak, salıncağa binilir. Şifa için yağmur suyu toplanıp, bu su ile yıkanılır. Ayrıca, kırmızı ve beyaz iplerden bileklikler örülerek bağlanır ve en az yedi gün boyunca bolluk inancıyla taşınır.
Edirne’deki kutlamalar, Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkisinde düzenleniyor. Burada devasa bir Hıdrellez ateşi yakılarak, Romanların dans gösterileri eşliğinde bereketin artması ve güzelliklerin paylaşılması amacıyla pilav ikram ediliyor. Saraçlar Caddesi’nde Kakava Korteji, konserler ve yarışmalar düzenleniyor.
Bu festivale katılmakla kalmayıp Edirne’yi daha yakından görmek isteyenler için Selimiye Cami önünden belirli saatlerde kalkan iki katlı gezi otobüsleriyle panoramik Edirne gezisi yapılabilir. Bu tur, canlı anlatım yapan rehber eşliğinde yaklaşık bir saat sürüyor ve tarih dolu anları yaşamak için fırsat sunuyor.
Balkan Savaşı sırasında, Bulgar, Sırp ve Romanyalılar karşısında sayıca ve silahça üstün olmamıza rağmen kazandığımız kanlı tabyalar, Lozan Antlaşması ile Karaağaç’ın tekrar Türk topraklarına katılmasını simgeleyen Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu’ndaki Lozan Anıtı ve şu anki Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yerleşkesi ile birlikte, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan muhteşem Selimiye ve 2. Bayezid Külliyesi ve Şifahanesi gibi, mutlaka gezilmesi gereken birçok yer bulunmaktadır.
Baharın gelişiyle birlikte doğanın canlandığı bu dönem, Edirne Gezisi için en ideal zamanlardan biridir. Tunca, Meriç ve Arda’nın içinden geçtiği bu güzel şehirde, bereketle dolu bir yıl geçirmek için gezmeye devam edin.