Hafta sonu veya birkaç gün izin alarak bir tatil planlıyorsun. Yurt içinde bir yere gitmek niyetindesin. “Karadeniz değil, Ege değil; Akdeniz’e yakın, ama deniz tatili olmasın. Hem kültürel geziler yapalım hem de lezzetli yemekler deneyelim.” diyorsan, gerçekten böyle bir isteğin varsa sana uygun ucuz bir uçak bileti ile keşfedebileceğin iki şehir önerelim: Adana ve Mersin.
Bu yazımızda Adana’nın tarihi güzelliklerine hayran kalacak, Mersin’in enfes lezzet duraklarında kendinden geçeceksin. Lezzet denildiğinde Adana’nın popülerliği bilinen bir gerçek ancak bu kez Adana’nın kültürel duraklarına, Mersin’in mutfağına odaklanmaya ne dersin?
Hazırsan bu keyifli yolculuğa başlayalım!
Adana: Kebaptan Daha Fazlası
Ülkemizin güneyinde yer alan Adana, Seyhan Nehri boyunca kurulmuş bir şehir. Seyhan Nehri üzerindeki Taş Köprü, Roma İmparatoru Hadrianus tarafından iki yakayı birleştirmek için inşa edilmiştir. Bu da demektir ki Adana’nın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Dolayısıyla gezilecek birçok kültürel noktası var. Eğer Adana’ya daha önce gitmediysen haritada yerini bulup “Adana=kebap” kadar bilgin varsa, bu rehber sana gerçekten yardımcı olacak.
Adana’da Gezilecek Yerler
Adana’yı ziyaret ettikten sonra buranın hem kültürel dokusunu hem de sosyal açıdan ne denli gelişmiş bir şehir olduğunu anlayacaksın. Evet, Adana’nın kebap kültürü muazzam, ancak bu güzel şehri sadece popüler lezzetlerle sınırlamak doğru olmaz. Hadi, gezilecek bazı yerlere göz atalım.
Seyhan Nehri
Seyhan Nehri Adana’nın tam merkezinden geçiyor ve Taş Köprü ile hemen arkasındaki Sabancı Merkez Camii, Adana’nın ikonik siluetini oluşturuyor. Adana’ya geldiğinde, Seyhan Nehri’nde gondol keyfi sürmeyi unutma! Evet, gondola binip şehrin iki tarafının keyfini çıkarabilirsin.
Altın Koza Film Festivali sırasında zaman zaman yazlık sinema etkinlikleri dahi yapılıyor, gondol ile film izleme keyfi de cabası!
Adana Merkez Park
Seyhan Nehri manzarası için buraya uğramadan geçme. Adana’nın merkezi noktasında yer alan bu park, tam olarak 500 hektarlık bir alana yayılıyor ve Türkiye’nin en büyük parkları arasında yer alıyor. Genellikle büyük etkinlikler burada gerçekleştiriliyor. Ülkemizde bisiklet yolu bulmak zor bir işken, bu parkta bisiklet kiralayabilir ve Seyhan Nehri kıyısında keyifli bir sürüş yapabilirsin. Peyzaj güzelliği, geniş aktivite alanı ve muhteşem manzarası ile bu kadar büyük bir parkı şehir içinde bulabilmek gerçekten harika.
Tarihi Alman Köprüsü (Varda Köprüsü)
Adana köprüler açısından epey zengin bir şehir. Yemyeşil ağaçların bulunduğu derin kanyonlardan etkileyici bir şekilde yükselerek karşımıza çıkan Alman Köprüsü veya diğer adıyla Varda Köprüsü, 1907-1912 yılları arasında İstanbul Hicaz demiryolunun tamamlanması için inşa edilmiştir. Adana’ya bir saat mesafedeki Karaisalı ilçesindeki köprünün manzarası büyüleyicidir. James Bond’un Skyfall filmindeki aksiyon sahnelerinin bir kısmı burada çekilmiştir. Geldiğinde Instagram’ın için en güzel manzaraları yakalayabilirsin.
Adana’da gezilecek yerler bitmek bilmez. Senin için seçtiğimiz diğer yerleri aşağıda bulabilirsin:
- Kapıkaya Kanyonu (Alman Köprüsü’ne gerçekleştireceğin ziyareti sırasında görebilirsin. Hayli etkileyici bir yer.)
- Ulu Cami
- Adana Arkeoloji Müzesi
- Misis Mozaik Müzesi
- Kazancılar Çarşısı
Adana’da Ne Yenir?
Bu rehberde Mersin lezzetlerine odaklanacağız, fakat Adana’ya uğramışken önerebileceğimiz birkaç mekan var. Adana’da çeşitli kebaplar ve ünlü Adana böreğini (Vakıflar Börekçisi Rıza’yı öneriyoruz) bulabilirsin. Ayrıca Kazım Usta’da klasik muzlu sütünü de deneyebilirsin. Adana’da Nerede Ne Yenir? yazımıza göz atmayı da unutma.
Farklı olarak:
- Adana Kadın Kooperatifleri Birliği Mağazası’na giderek portakal çiçeği reçeli almanı öneririz,
- Kuruköprü Vişne Şalgam’ı mutlaka denemeni tavsiye ederiz,
- Tatlıcı Gönül Kardeşler’de karakuş ve taş kadayıfı denemeni öneriyoruz.
Bu önerilerden sonra artık rotamızı Mersin’e çevirmenin zamanı geldi.
Mersin: Akdeniz’in Güzel Şehri
Güzel bir Akdeniz şehri olan Mersin, farklı iklimlerin bir araya geldiği bir liman kentidir. Bu şehirde Toros Dağları’nın serinliği ile Akdeniz’in sıcak havası iç içe geçiyor. Kız Kalesi, Cennet ve Cehennem Mağaraları, Yerköprü Şelalesi gibi hem tarihsel hem de doğal güzelliklere sahip Mersin’de şimdi de lezzet keşfine çıkalım.
Gurme lezzet denince akla Gaziantep, Hatay gibi özel lokasyonlar gelir. Bir Bilet, İki Şehir: Kapadokya Gezisi ve Elazığ Gurme Turu isimli yazımızda popüler olmayan fakat lezzet bakımından zengin olan duraklara da değinmiştik. Yine biliyoruz ki yeni yerler keşfetmek isteyen gezginler için farklı tatlar sunan, az tanınan lezzet noktaları oldukça kıymetli.
Mersin mutfağında da sayısız seçenek var. Hem tatlı hem tuzlu, et ve vejetaryen lezzetler seni bekliyor. Mersin’deki yemek önerilerimize kahvaltıdan başlayalım.
Mersin’de Kahvaltı: Yörük Sofralarından Giriş, Modern Sofralardan Çıkış
Güzel bir ortamda kahvaltı yapmak istersen Narlıkuyu Yörük Kahvaltı Salonu’na gidebilirsin. Burada sıkma ve zeytin reçeli öne çıkıyor. Çeşitli reçel ve peynir seçeneklerine ulaşabilirsin. Sevdiklerini yanına alarak bir demli çayla birlikte kahvaltının tadını çıkarabilirsin. Ayrıca lezzetli bir sıkma yiyebileceğin başka bir yer ise Erdemli’deki Zahide Ana’nın Yeri.
Mersin yalnızca yöresel kahvaltılar sunmuyor; modern ve özenle hazırlanmış kahvaltı mekanları da mevcut. Eğer Mersin’de birkaç gün kalmayı düşünüyorsan, bir günü yöresel kahvaltıyla tamamlayıp diğer gün daha farklı lezzetlerle başlayabilirsin. Diğer günler için önerimiz Mark&Cleo olacak. Aslında kahve ve çikolata üzerine kurulu bir kafe olan bu mekan, lezzetli kahvaltılar da sunuyor. “Biraz da Avrupai kahvaltı yapalım, espressomuzu içelim.” dersen uğramayı unutma.
Mersin’de Öğle ve Akşam Yemeği: Tantunisiz Olmaz
Mersin’de öğle ve akşam yemeğe tabii ki tantuniden başlamalıyız. Mersin ile özdeşleşmiş tantuninin en lezzetli halini kuşkusuz Mersin’de tadabilirsin. Tantuni için bazı önerilen mekanlar: Akdeniz Memoş Tantuni, Erdemli Elbir Tantuni, Erdemli Esenpınar Tantuni.
Ayrıca Mersin Tarsus’a özgü olan kuş gözü lahmacunu da mutlaka denemelisin. Boyut olarak çok küçük görünsede, tadı ile büyüleyecek kuş gözü lahmacun için Yeni Ada Kebap Salonu’nu tercih edebilirsin. Bu mekanda ayrıca Tarsus kebabını da yemeni öneririz.
Humus severler için özel bir önerimiz var: Kervan Humus. Humus, özellikle Erdemli’de sıklıkla tüketilen bir meze. Diğer bölgelerde de bulabilirsin, fakat bu özel yerden yemek istersen, çok da uzaklaşmamalısın.
Tarsuslu Murat Usta’da Tarmer çorbasını (nohut, mercimek ve tavuk içerir) içmeden de dönmemen gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Mersin’de Tatlı Zamanı: İsmi İlginç, Tadı Ayrı Lezzetler
Mersin’de birçok yöresel tatlı çeşidi bulunuyor. Mersin denildiğinde akla gelen ve burada mutlaka denemen gereken tatları aşağıda sıralıyoruz. Her bir tat oldukça lezzetli olsa da bunların ölçülü tüketilmesinin önemini hatırlatmak isteriz.
- Kaymaklı ve fıstıklı güzel bir kerebiç için Kerebiçci Oğuz ya da Kerebiççi Hayri Usta’ya gidebilirsin.
- Mersin’e özgü bir tat olan mamül ise irmik, ceviz ve gül suyu ile yapılan bir çeşit kurabiyedir. Seyyar satıcı İsmail Abi’den satın alabilirsin. Onu bulmak için Tarsus Meydanı yeterli.
- Künefe Mersin’de de özel bir yere sahiptir. Lezzetli bir künefe yemek için Silifke Saray Künefe ya da Künefeci İsmail Usta’yı ziyaret edebilirsin.
Lezzetli önerilerimizin sonuna geldik, ancak okumaya devam etmek istersen Tarihi Yarımada Gurme Turu: İstanbul’da Turist Olma Zamanı başlıklı yazımıza göz atabilirsin.