Sivas mutfağı, İç Anadolu Bölgesi’nin en zengin yemeklerine ve tatlılarına sahip mutfaklardan birisidir. Sivas bölgesini ziyarete gelenler için Sivas mutfağı, birçok güzel lezzeti tatma imkânı sunmaktadır.
İç Anadolu’nun özel şehirlerinden olan Sivas’ın mutfağına ait lezzetlere civar bölgelerin mutfaklarında rastlamak pek mümkün değildir. Sivas mutfağı, Arnavut ve Bulgar mutfağından etkilenmiştir.
Sivas yöresinde iklim şartları nedeniyle tarım çok gelişemediğinden hayvancılık ön plana çıkmıştır. Bu durum da Sivas mutfağında genellikle et ağırlıklı yemeklerin hâkim olmasına neden olmuştur. Özellikle kuzu ve koyun etinin tüketimi yoğundur.
Etli Ekmek
Sadece Konya yöresinin değil, Sivas şehrinin de meşhur etli ekmeği vardır. Sivas bölgesinde hamurların biraz daha ince hazırlanması fark yaratır. Kıymalı pideye benzeyen, biraz yağlı olan ve içinde soğan bulunan Sivas yöresine ait bu lezzetli etli ekmek, misafirlerin tatmak istedikleri lezzetler arasında yer alır.
Etli Ekmek lezzetini merak edenler için en iyi adreslerden biri Mücahit Etli Pide ve Lahmacun Salonu’dur. Etli Ekmek fiyatı 12,50 TL ile 15 TL arası değişmektedir.
Hingel
Sivas mutfağında mantı türü olarak bilinen Hingel, yörenin en meşhur lezzetlerinden biridir. Mantıdan farklı olmasının temel nedeni içine kıyma değil bol patates konulmasıdır. Bu yöntem ve malzemeler ise onun lezzetini farklı hale getirir. Hamur, peynir ve patatesle hazırlanan bu hamur işi üzerine tereyağı veya yoğurt dökülerek servis edilir.
Lezzetçi Sivas Mutfağı, Hingel yemeğinin tadına bakmak isteyen misafirlerin tercih ettiği ideal adreslerden biridir.
Madımak Yemeği
Madımak otu ile yapılan bu lezzet, ıspanağa benzer bir seçenek olarak Sivas yöresinde bolca tüketilir. Yemeğin üzerine yoğurt dökülerek ve tercihen kıyma eklenerek servis edilir. Sunumda yoğurt kullanılarak ferahlatıcı bir etki yaratılır. Kışın tercih edilen yemekler arasında yer almaktadır. Madımak yemeğinin bulunabileceği adreslerden biri Lezzetçi Sivas Mutfağı’dır.
Et yemekleri ile meşhur Sivas şehrinde, köftenin en önemli özelliği Sivas’ta yetiştirilen hayvanların etinin kullanılıyor olmasıdır. Sivas köftesinde özellikle güzel lezzet vermesi için sırt, kaburga veya kol etinden çekilmiş kıyma kullanılır. Yöreye özgü diğer köftelerden farklı olarak daha geniş ve ince şekil verilen Sivas köftesi, kendi yağıyla pişirilir. Ayrıca bu köfteye baharat katılmaz. Baharatın eklenmemesinin nedeni yiyen kişilerin etin lezzetini daha iyi alabilmesini sağlamaktır.
Sivas köftesinin tadına bakmak isteyenler için, tercih edilen mekanların başında Tuna Caddesi’nde bulunan Köfteci Ahmet Usta gelmektedir.
Divriği Pilavı
Sivas’ın özel lezzetlerinden biri olan Divriği pilavı içine fıstık, mısır, üzüm, badem, nohut gibi malzemeler ve üstüne tereyağı dökülerek hazırlanır. Divriği pilavı malzemesi bol, lezzetli ve doyurucu bir pilav olarak bilinir. Bu pilav genellikle kırmızı et ile tercih edilse de farklı tercih olarak tavuk etiyle de hazırlanabilmektedir. Divriği pilavını yemek isteyenler için Divriği yöresinde bulunan Konak Restoran tercih edilebilir.
Kelle Tatlısı
Sivas bölgesine ait rengi nar gibi olan kelle tatlısı, tatlıyı ilk defa görenler için baklavayı andırır. Kelle tatlısı, içi kadayıfa benzeyen lezzetli bir tatlıdır. Kelle tatlısının içinde fıstık, badem, kuru üzüm ve ceviz gibi kuruyemişler vardır. Konak Restoran, tatlı çeşitlerinin fazla olması ile tercih edilen bir mekandır. Kelle tatlısının tadına bakmak isteyenler için uygun bir adrestir.
Mercimek Badı
Asma yaprakları ile servis edilen, mercimek, bulgur ve domates malzemelerinin bolca katılarak hazırlanan mercimek badı, Sivas’ın eşsiz lezzetleri arasında yer almaktadır. Sivaslıların bu yemeği, misafirlerinin önüne sunmayı en çok tercih ettiği yöresel tariflerdendir. Çimen Kebap, mercimek badının lezzetine bakmak isteyenler için tercih edilen mekanlardandır.
Peskutan Çorbası
Sivas bölgesine ait başka bir yerde bulunmayan bu lezzetli çorba, Sivas yöresi için kış aylarının vazgeçilmez bir tadıdır. Peskutan yoğurt ve yarmanın pişirilmesi ile hazırlanan kışlık bir çorbadır. Sıcak olarak servis edilmesine rağmen içerisinde bulunan kuru nane ile mideyi ferahlatan bir özelliği vardır. Sivas yöresine özel Peskutan çorbasını merak edenler için uğramaları gereken yer, Sivas’ın yöresel yemeklerinin tercih edildiği Mis Kebap Salonu’dur.
Sivas Usulü Babiko
Beceri ve ustalık isteyen sert hamur üzerine tereyağı ve sarımsaklı ayran dökülerek hazırlanan Sivas usulü Babiko yemeği, şehrin lezzetli yemekler arasındadır. Şahane bir tadı vardır ve uygun fiyatlı bir yemek olarak bilinir. Sivas usulü Babiko’nun lezzetine bakmak isteyenlerin uğraması gereken ilk yer, Aşçıbaşı Restoran’dır.
Sivas’ın kendine özgü mutfağı, lezzet arayışında olanların mutlaka denemesi gereken bir deneyim sunuyor. Sivas’a yolunuz düşerse bu lezzetleri tatmadan dönmeyin!
Sivas’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?
Sivas, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin incisi ve tarihinin derinliklerinde gizli bir hazinesi. Bu güzel şehir, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, benzersiz bir mutfak kültürüne de ev sahipliği yapıyor. Sivas’a yolunuz düşerse, bu lezzetlerin tadını çıkarmadan dönmeyin.
Geleneksel Sivas Mutfağı: Yoğurtlu ve Sütlu Lezzetler
Sivas’ın mutfağı, yoğurt ve sütün yoğun olarak kullanıldığı yaz aylarında öne çıkar. Madımak, evelik, düğürcek gibi otlarla yapılan yoğurtlu yemekler, damakları şenlendirir. Ancak Sivas’ın asıl lezzeti, incecik yuvarlak köftesi ve Divriği’nin ünlü pilavıdır.
Sivas’ta Nerede Ne Yenir?
- Nevizade Kahvaltı Salonu: Güne dolu dolu bir serpme kahvaltı ile başlamak isterseniz Nevizade Kahvaltı Salonu’na uğrayın. Sınırsız çay servisi de cabası.
- Kablan Kahvaltı ve Tost: Sivas’ın kavurmalı biberli tostu, kavurmalı kaşarlı yumurta, menemen ve bal kaymakla ünlü. Salaş bir mekanda lezzetli bir kahvaltı için Kablan Kahvaltı ve Tost’u tercih edebilirsiniz.
- Çiçekli Simit Sarayı: Sivas’ın ünlü kazan simidini denemeden ayrılmayın. Çiçekli Simit Sarayı, sıcacık simitleriyle ünlü.
- Kirli Ahmet Usta: Sivas’ın ünlü köftesini tatmak isterseniz Kirli Ahmet Usta’yı ziyaret edin. Köfte siparişi verirken yanına gelen çorba, salata, cacık, ezme ve pide ikramlarını da deneyin.
- Sultan Sofrası: BT İskender: Sultan Sofrası, sıcacık çorbaları, suyuna ekmek banmaya doyamayacağınız ev yemekleri ve lokum gibi etleriyle meşhur. Kelle paça çorbasını da denemeyi unutmayın.
- Bahçekapı Mangal Evi: Bahçekapı Mangal Evi, günün her anında uğrayabileceğiniz lezzet duraklarından biri. Sivas Köftesi’nin yanı sıra farklı et çeşitlerini de deneyebilirsiniz.
- Doyum Kebap: Salaş bir mekanda eşsiz kebaplar yemek istiyorsanız Doyum Kebap’a uğrayın. Karışık kebapları mutlaka deneyin.
- Yeşil Konak Restoran: Havuz başında yemek yiyebileceğiniz Yeşil Konak Restoran, geleneksel çorbalar, meze çeşitleri ve beyti gibi lezzetler sunar.
- Lezzetçi Sivas Mutfağı: Sivas’ın köftesi veya yöresel yemekleri, Lezzetçi Sivas Mutfağı’nda mutluluğa dönüşür.
- Üçüncü Nesil Sofra Lahmacun Salonu: Lahmacun sevenler için Üçüncü Nesil Sofra Lahmacun Salonu ideal bir tercih. Ayrıca ızgara çeşitlerini de deneyebilirsiniz.
- Osman Ağa Konağı: Tarihi bir konakta geleneksel Sivas mutfağının en sevilen lezzetlerini tatmak isterseniz Osman Ağa Konağı’nı ziyaret edin.
- Mücahit Etli Ekmek Salonu: Sivas’ın meşhur etli ekmeğini tatmadan dönme