Yüzyıllar boyunca birçok din ve kültüre ev sahipliği yapmış olan İstanbul, eşsiz tarihi yapılarla doludur. Bu yapılar arasında kiliseler önemli bir yer tutmaktadır. Bu yazıda İstanbul’un en etkileyici ve görülmeye değer kiliselerini inceleyeceğiz.
Fener Rum Patrikhanesi ve Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi
İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak da anılan bu kilise, 1836 yılında Fatih’in Fener semtinde inşa edilmiştir. Şehirdeki en önemli Hristiyan Ortodoks dini merkezlerinden biridir. İçinde, tarihi patrik tahtı, azizlere ait tabutlar ve pek çok değerli eser ile ikona bulabilirsiniz. Hz. İsa’nın Kudüs’te kırbaçlandığına inanılan taş, kutsal emanet olarak değerlendirilmektedir.
St. Antuan Katolik Kilisesi
İstanbul’un en büyük Katolik kilisesidir. İç ve dış mimarisi ile takdir toplamaktadır. İstiklal Caddesi’nde bulunan bu kilise, Katolikler başta olmak üzere birçok Hristiyan turistin ibadet ve ziyareti için ilgi görmektedir. Kilisenin yanına, altışar katlı iki bina inşa edilmiş ve aralarında bir geçit oluşturulmuştur. Bu binalar, İstiklal Caddesi’nde yapılan ilk yapılar arasında yer alır.
Demir Kilise, Aya İstefanos
Sveti Stefan Kilisesi olarak da bilinen bu yapı, 120 yıl önce Abdülhamit Han’ın izni ile Ortodoks Bulgar cemaati tarafından inşa edilmiştir. Dikkat çekici mimarisi ile göz kamaştıran kilisenin dış cephesi, merdivenleri, çan kulesi ve diğer tüm bölümleri demirden yapılmıştır. Haliç’in mavi sularının kıyısında bulunan bu etkileyici kiliseyi ziyaret etmenizi öneririz.
Aya Triada Kilisesi
Beyoğlu’nda bulunan bu kilise, İstanbul’un fethi sonrası inşa edilen önemli yapılardandır. Yunan haçı planına göre yapılan kilise, kubbe ile örtülmüş ve yanlarında yarım kubbeler ile desteklenmiştir. Zengin bir mimari yapıya sahip olan bu kilise, birçok tarihi tablo ve heykel barındırmaktadır.
Surp Krikor Lusarovic Ermeni Ortodoks Kilisesi
Beyoğlu’daki Karaköy semtinde bulunan bu kilise, İstanbul’un bilinen en eski kilisesidir. 1731 yılındaki yangın sonrası tamamen yok olan yapı, hemen inşa edilerek 1733 yılında tekrar açılmıştır. Zaman içerisinde restore edilen bu kilise, günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kemerli ve kurşunla kaplı olan bu tek Ermeni kilisesi, içinde değerli porselen kalıntılar ve duvarlarında önemli yazıları barındırmaktadır.
Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi
İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan bu kilise, 1694 yılında inşa edilmiştir. Yüksek duvarlarla çevrili bir avlu içerisinde konumlanmaktadır ve ortasında bir kubbesi bulunmaktadır. Kilisenin güneybatısında taştan yapılmış bir çan kulesi yer almaktadır.
Meryem Ana Kanlı Kilise
Moğolların Azize Meryem Kilisesi olarak da bilinen bu yapı, bir Ortodoks kilisesidir. Osmanlı döneminde camiye dönüştürülmeyip, Rumların ibadetine bırakılan tek Bizans kilisesi unvanına sahiptir. II. Mehmed ve II. Bayezid döneminde yazılmış fermanlar, kilisenin Rum ibadetine bırakıldığını belgelemektedir.