Blog Yeme & İçme

Iğdır’ın Lezzet Dolu Mutfağına Yolculuk

Iğdır'ın Lezzet Dolu Mutfağına Yolculuk
Oyla

Türkiye’nin her yöresinin kendine özgü bir mutfak kültürü ve lezzetleri bulunur. Iğdır, bu lezzetlerden birçok özgün tadı bünyesinde barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir mutfağa sahiptir. İşte Iğdır mutfağının tatlarından bazıları:

1. Katlet Köfte

Iğdır’ın unutulmaz lezzetlerinden biri olan Katlet Köfte, kendine has bir tarife sahiptir. Kıyma, soğan, patates ve unun muhteşem bir uyumu ile hazırlanır. Zerdeçal, kimyon ve maydanoz, bu nefis köftelere eşsiz bir lezzet katar. Köfteler, yağda kızartılarak servis edilir. Iğdır’a yolunuz düştüyse, Katlet Köfte’yi kesinlikle denemelisiniz.

2. Bozbaş

Iğdır’ın geleneksel yemeklerinden biri olan Bozbaş, kuzu inciği, kuyruk yağı ve nohut gibi malzemelerle hazırlanır. Bu besleyici yemek, özel taslarda pişirilerek servis edilir. Iğdır merkezinde bulunan restoranlarda bu lezzeti deneyebilirsiniz.

3. Cılvır

Cılvır, kaz ayağı ve pirinçten hazırlanan farklı bir tatlıdır. İçerisine kırılmış yumurta eklenerek servis edilir ve Iğdır’ın gizli lezzetlerinden biridir.

4. Fetir

Iğdır mutfağının tatlı bir çöreği olan Fetir, kuru maya, şeker, tereyağı, yumurta ve yoğurt gibi malzemelerle hazırlanır. Lezzetinden vazgeçilmez bir tatlıdır.

5. Taş Köfte

Iğdır’a gidip de Taş Köfte’nin tadına bakmadan dönmek olmaz. Büyük toplar halinde yuvarlanan köfteler, patates ve diğer malzemelerle birleşince lezzet şölenine dönüşür.

6. Lepeli Ekşili Pilav

Iğdır mutfağının et ağırlıklı yemeklerinden biri olan Lepeli Ekşili Pilav, et, lepe ve çeşitli baharatlarla hazırlanan doyurucu bir pilavdır.

7. Zibili Pilavı

İçeriği zengin Zibili Pilavı, baharat çeşitleriyle aromatik bir tat sunar ve ana yemek olarak tercih edilir.

8. Kavut

Kavut, unundan hazırlanan bir tatlıdır ve adını içerisinde bulunan undan alır. Şerbet ile buluşturulan hamurun üzerine eklenen pekmez ve ceviz, tadını taçlandırır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Varşova'da Yöresel Lezzetleri ve Tatlıları Keşfedin

9. Patlıcan Reçeli

Iğdır’ın sembollerinden biri haline gelen Patlıcan Reçeli, diğer reçel çeşitlerinden farklı bir tat sunar. Genellikle kahvaltılarda tercih edilir ve oldukça besleyicidir.

10. Nabat

Iğdır’ın güzelliklerinden biri de tatlılarında kullanılan Nabat’tır. Şekerlerin ipe dizilip kurutulmasıyla elde edilen bu lezzet, Iğdır mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Tatlı bir sonla bu lezzet yolculuğuna son veriyoruz.

Iğdır mutfağı, geleneksel lezzetlerle dolu bir hazinedir. Bu nefis yemekleri tatmak için Iğdır’ı ziyaret ettiğinizde, damaklarınıza unutulmaz bir deneyim sunacaklardır.

Iğdır Lezzet Durakları

  1. Has Mandıra – Hem şarküteri alışverişi yapabileceğiniz hem de güzel bir serpme kahvaltı edebileceğiniz keyifli bir mekan Has Mandıra.
  2. İranlılar Saray Lokantası – Bozbaş, omaç aşı, katık aşı, ekşili pilav gibi geleneksel Iğdır mutfağının en gözde yemeklerinin en lezzetlilerini tatmak isterseniz istikametiniz İranlılar Saray Lokantası olsun derim.
  3. Narin Kasap ve Restoran – Bey kebaptan kuzu kaburgaya, et soteden kiremitte kaşarlı köfteye pek çok kebap ve et çeşidi Narin Kasap ve Restoran’da sizi bekliyor.
  4. Sanayi Et Lokantası – Son derece salaş ama bir o kadar da lezzetli bir esnaf lokantasında güzel bir öğlen yemeği yemek isterseniz adresiniz Sanayi Et Lokantası olsun derim.
  5. Urfa Şehzade Lahmacun Pide Kebap – Urfa Şehzade Lahmacun Pide Kebap’a giderseniz önden en çıtırından bir lahmacun ardından da ortaya güzel bir karışık kebap söyleyin derim.
  6. Gönüloğlu Kebap – Kebap denildiğinde Iğdır’da akla ilk gelen yerlerden biri de Gönüloğlu Kebap.
  7. Bahçe Kebap Salonu – Bahçe Kebap Salonu’nun tüm et ve kebap çeşitleri çok lezzetli.
  8. Mira Mangalbaşı – Közde dönerden sac kavurmaya kuzu kaburgadan tavuk şişe tadı damağınızda kalacak pek çok lezzet Mira Mangalbaşı’nda sizi bekliyor.
  9. Granada Cafe – İsteyene envaiçeşit kebap isteyene burger ya da köri soslu tavuk, carbonara soslu makarna gibi dünya mutfaklarından farklı lezzetler.
  10. Şelale Şark Sofrası – Yanında bol soğanla gelen güzel bir ciğer ya da lezzetli bir pide için uğrayabileceğiniz Iğdır lezzet duraklarından biri de Şelale Şark Sofrası.
  11. Gençler Pide – Güzel bir pide ile keyifli bir öğlen yemeği molası vermek isterseniz Gençler Pide güzel bir alternatif olacaktır.
  12. Yemen Kahvesi – Iğdır’da kahve tatlı molası verebileceğiniz en keyifli mekanlardan biri de Yemen Kahvesi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  New Castle'ı Ziyaret Eden Biri Neler Alabilir?

Iğdır’a giderseniz birkaç kavanoz patlıcan reçeli ve kuru kayısı almadan, Gökkuşağı Tepeleri‘ni, Tuzluca Tuz Mağaraları‘nı, İrem Bağları’nı, Ejder Kervansarayı‘nı görmeden, eğer güzel bir havaya denk gelirseniz Halıkışlak’ta piknik yapmadan dönmeyin derim.

İlginizi Çekebilir:Ardahan Mutfağı

Regenerate

Avatar

Yusuf Yüksel

About Author

Bunlar da var

Floransa yemekleri
Yeme & İçme

Floransa’da Lezzet Turu: Toskana Mutfağının Enfes Sırları ve Nefis Yerel Lezzetler

Floransa, zengin ve lezzetli Toskana mutfağı ile ünlüdür. Şehirde denemeniz gereken bazı yerel yiyecek ve içecekler şunlardır: Antipasti: İtalyan mutfağının
Roma'da ne yenir
Yeme & İçme

Roma Lezzetleri: Yöresel Tatlar, Enfes Mekanlar ve Sokak Lezzetleri

Roma mutfağı, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleri ve dünya ünlü İtalyan yemekleriyle de adından söz ettirir. Bu