Seyahat etmek harika, seyahat üzerine yazılan eserler de bir o kadar etkileyici. Tarihten günümüze kadar pek çok eser seyahat ve seyahat anıları üzerine kaleme alınmıştır. Bu yazımızda, dünyada en çok öne çıkan 22 seyahat kitabını derledik.
W.G. Sebald – Satürn’ün Halkaları
W. G. Sebald’in Suffolk’taki yürüyüş yolculuğunun notlarından oluşan bu kitap, geçmişe, çocukluk anılarına, tarihe, savaşlara ve insanlığın karşılaştığı tüm trajedilere dair izler sunarak, tatil sırasında okunması gereken başyapıtlar arasında yer alıyor.
Jules Verne – 80 Günde Devr-i Alem
80 Günde Devr-i Alem, çocukluğumuzda hepimizin samimi bağ kurduğu bir eserdir. Eğer hala okumadıysanız, hemen işlerinizi bırakıp bir kitapçıya gidip edinmelisiniz.
Murat Belge – İstanbul Gezi Rehberi
Murat Belge, köşe yazarlığı ve siyaset bilimi alanındaki tanınmış isimlerden biri. Kitabında sadece Pera, tarihî yarımada ve Boğaziçi ile sınırlı kalmayıp; Üsküdar’dan Pendik’e, Florya’ya kadar birçok yeri de ele alıyor.
Alain De Botton – Seyahat Sanatı
Alain de Botton, seyahati bir tatil veya iş rutininin gerektirdiği bir etkinlik olarak değil; ruhu dinlendiren ve iyileştiren bir sanat olarak değerlendiriyor. Siz de böyle düşünmüyor musunuz? Seyahat, yalnızca bir aktivite değil, aynı zamanda bir sanattır.
Paulo Coelho – Simyacı
Simyacı, İspanya’dan yola çıkarak Mısır piramitlerine hazine aramaya giden Endülüs çobanı Santiago’nun felsefi macerasını anlatıyor. Hayata dair birçok ders çıkarabileceğiniz bir eser olan Simyacı, seyahatinize ayrı bir boyut katacak kitaplar arasında yer alıyor.
Alex Garland – Kumsal
Kumsal, sinemasıyla da ün kazanmış tam anlamıyla bir gezgin romanıdır. Başkarakter Richard, genç bir gezgin olarak iki Fransız arkadaşla birlikte gizli bir cennet arayışına çıkar. Ancak cenneti bulmak, düşündüğü kadar kolay olmayacaktır.
Marko Polo – Marko Polo’nun Maceraları
13. yüzyılda, Marko Polo’nun Asya’daki seyahatini ve Kubilay Han ile karşılaşmalarını, eski hapishane arkadaşı Rustichello da Pisa tarafından kaleme alınan bu eser anlatıyor.
Evliya Çelebi – Seyahatname
Dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi, 17. yüzyıl Osmanlı toplumuna dair “insan manzaraları” sunmakta. Tatil için okunacak kitaplar listesinde Seyahatname kesinlikle yer almalı.
Piri Reis – Kitab-ı Bahriye
Osmanlı’nın en önemli denizcilerinden Amiral Piri Reis’in Akdeniz kıyılarını anlattığı Kitab-ı Bahriye, 16. yüzyılda kaleme alınmıştır. Bu eser, 16. yüzyıl Akdeniz coğrafyası hakkında önemli bilgiler sunmakta ve hem tarih hem de tatil kitapları arasında değerlidir.
Seydi Ali Reis – Mirat-ul Memalik (Memleketlerin Aynası)
Seydi Ali Reis’in 16. yüzyılda Hindistan ve Bağdat arasında gerçekleştirdiği yolculuğu, gözlemlediklerini ve deneyimlerini kaleme alan bu kitabı, 16. yüzyıl doğu kültürünü anlamak için kaçırılmaması gereken bir eser.
Jonathan Swift – Gulliver’in Gezileri
Hatırlamamız gereken bu klasik eserdeki karakter, gerçek bir gezgindir! İşleri bozulduğunda uzak denizlere açılmak zorunda kalan Lemuel Gulliver’in hikayesi, fantastik bir roman olmanın yanı sıra seyahatle ilgili birçok önemli mesaj da vermektedir.
Gertrude Bell – Çöl Kraliçesi
Geçmiş yüzyılın en cesur kadın gezginlerinden biri olan Gertrude Bell, seçkin bir aileye mensup olmasına rağmen hayatını Arabistan’ın çöl bölgelerinde geçirmeyi tercih etti. Bölgeyi keşfederek haritalar hazırladı ve kazılara katıldı.
Ernest Hemingway – Güneş de Doğar
Hemingway’in ilk romanı olan “Güneş de Doğar”, 1920’li yıllarda Fransa ve İspanya’da yaşayan Amerikalıların yaşamlarına dair kesitler sunuyor.
Şeref Pınarcı – Sırt Çantalı Gezginlere Latin Amerika
Güney ve Orta Amerika’daki 17 ülkeyi ele alan bu eser, Şeref Pınarcı’nın keşfettiği ilginç yerlerin kültürel özelliklerini, tarihi ve doğal güzelliklerini anlatmaktadır.
Bruce Chatwin – Patagonya’da
Chatwin’in kitabı, kelimenin tam anlamıyla bizi dünyanın diğer ucuna götürüyor ve birbirinden farklı kültürleri anlamamıza yardımcı oluyor.
Herge – Tenten’in Maceraları
Tenten’in Maceraları serisinin başkahramanı olan Tenten, genç bir gazetecidir ve maceralara atılmayı seven bir gezgindir. Her serisinde farklı bir mesaj ile karşılaşmak mümkündür. Gezginlerin kitap listesinde mutlaka yer alması gerekmektedir.
Peter Aufschnaiter – Tibet’te Yedi Yıl
Film, bir dağcının Tibet’te 1944-1951 yılları arasında geçirdiği yedi yıllık macerasını ve dönüşümünü konu alıyor. Bu eser, çıktığı dönemlerde en çok satanlar arasında yer almış ve Brad Pitt’in rol aldığı bir film ile de dikkat çekmiştir.
Elizabeth Gilbert – Ye, Dua Et, Sev
New York’ta yaşayan yazar Elizabeth, bir gecede boşanma kararı alır. David Piccolo adındaki birine aşık olmaya çalışır fakat başarılı olamaz. Önceden Bali’ye yaptığı bir ziyarette tanıştığı ‘iyileştirici’ olarak bilinen Ketut’un kehaneti doğrultusunda üç bölümden oluşan bir seyahate çıkar.
Mina Urgan – Bir Dinozorun Gezileri
Bir Dinozorun Anıları’nın yazarı Mina Urgan, kendi içten biçimiyle seyahatlerini kaleme almış ve gezginlere önerilen eserlerden biri haline gelmiştir.
Gizem Altın – Bir Bilet Al
Türkiye’de ilk kez, Avrupa trenlerinde 1 aylık sınırsız seyahat imkanı sunan interrail biletini ele alan bir çalışma. Uygun fiyatlı Avrupa gezisi hayali kuran tüm genç gezginler için mutlaka okunmalı.
Sevan Nişanyan – Ankara’nın Doğusundaki Türkiye
Sevan Nişanyan, Doğu ve Güneydoğu Türkiye’yi detaylı bir şekilde ele almış. Kapadokya’dan başlayarak, Çukurova, Hatay, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Hakkâri, Van, Kars, Artvin, Tunceli ve Erzurum’u açıklamış.
Ansel Mullins, Yigal Schleifer – İstanbul Arka Sokak Lezzetleri
İstanbul’da yaşayan iki expat, Ansel Mullins ve Yigal Schleifer, birlikte ‘İstanbul Eats, Exploring Culinary Backstreets’ kitabını oluşturmuşlardır. Bu eser, onun çevirisi niteliğindedir.