Blog Yeme & İçme

Aksaray’ın En Ünlü Yemekleri

Aksaray'ın En Ünlü Yemekleri
Oyla

Aksaray, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ve zengin tarihine uygun bir mutfak kültürüne sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Aksaray mutfağı, bakliyat ve et ağırlıklı olup, keşfedilmeyi bekleyen birçok lezzeti içinde barındırıyor. İçinizi ısıtacak çorbalarından nefis hamur işlerine, Osmanlı Saray mutfağından günümüze gelen meyveli et yemeklerine kadar Aksaray mutfağı, birbirinden lezzetli seçenekler sunuyor.

  1. Kırıştırma :Aksaray’ın Menemen’i olarak kabul edebileceğiniz kırıştırma, özellikle soğan eklenmesiyle dikkat çekiyor. Soğan, yeşil biber ve domates önce güzelce pişirilir, ardından içine un ve çırpılmış yumurta eklenir. Aksaray’ı ziyaret ederseniz, kahvaltılarda sıkça bulabileceğiniz bu lezzeti denemeden dönmeyin.
  2. Kapak Böreği: Anadolu mutfağı, el açması böreklere ev sahipliği yapar. Aksaray’ın özgün böreği, domates, salça, soğan ve biber içeren harcı ile dikkat çeker. Kapak böreği yüksek sıcaklıkta fırında pişirilir ve taze çıkmış sıcaklığı sizi cezbetmeye yetecektir.
  3. Arabaşı Çorbası: Arabaşı çorbası, sunumu ve lezzetiyle öne çıkan Aksaray mutfağının sevilen yemeklerindendir. Tavuk eti, havuç, kereviz ve defne yaprağı gibi bol malzeme içerir. Sunumunun özel bir hamur eşliğinde yapılması, bu çorbayı benzersiz kılar.
  4. Kokina Çorbası: Kokina çorbası, kuşbaşı kuzu eti ve bulgur içeren doyurucu bir çorbadır. Ancak çorbanın özel tadı lahana turşusunda saklıdır. Turşulu çorba belki ilginç gelebilir, ama lahana turşusunun çorbaya kattığı hafif mayhoş tat kesinlikle denemeye değer.
  5. Yarma Tarhana Çorbası: Aksaray’ın tarhanası, geleneksel tarhanalardan farklı olarak nohuttan değil aşlıktan, yani buğdaydan yapılır. Farklı tatları denemeyi sevenler için Aksaray’ı ziyaret ettiğinizde yarma tarhana çorbasını denemeden dönmeyi unutmayın.
  6. Ayva Dolması: Osmanlı Saray mutfağından günümüze gelen meyveli et yemekleri arasında yer alan Aksaray’ın ayva dolması, özel bir lezzeti temsil eder. Kıyma, pirinç ve ayvaların içini dolduran bu lezzet, nar ekşisi ve çubuk tarçın ile pişirilir.
  7. Soğan Dolması :Soğan dolması, Osmanlı Saray mutfağından günümüze gelen bir lezzettir. Kıyma, soğan ve salça ile hazırlanan iç harç, haşlanmış soğanlara sarılır. Yoğurt ekleyerek veya sade olarak tüketebilirsiniz. Aksaray mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir.
  8. Aksaray Tava: Hemen hemen her bölgenin kendine has bir etli tavası vardır, Aksaray’ın tava yemeği ise domates, biber ve sarımsakla hazırlanan lezzetli bir et yemeğidir. Toprak kaplarda fırında pişirilir. Kuyruk yağının lezzet kattığı suyuna ekmek banmayı unutmayın, bu lezzeti kaçırmayın.
  9. Mantarlı Bulgur Pilavı:Bulgur pilavının sevenleri için Aksaray‘ın mantarlı bulgur pilavı denemeye değer. Restoranlarda bulabileceğiniz bu nefis pilavı tatmadan Aksaray’dan ayrılmamanızı öneririm.
  10. Dolaz :Dolaz, tahin, pekmez ve köpük helvasının birleşiminden oluşan bir tatlıdır. Özellikle soğuk kış aylarında çayın yanında içimizi ısıtacak bir seçenektir.
  11. Asker Kurabiyesi:Aksaray’ın geleneklerinden biri olan asker kurabiyesi, eski zamanlarda askere gidenlerin aileleri tarafından komşulara götürülürmüş. Günümüzde bu güzel kurabiyeleri tadabilmek için Aksaray’da bir fırına uğramanız yeterli.
  12. Bulama Helvası :Tahin, pekmez ve köpük helvasının birleştiği bulama helvası, özellikle soğuk kış günlerinde çay eşliğinde keyifli bir tatlı alternatifidir.
  13. Gül Tatlısı :Şerbetli ve hafif bir tatlı olan Aksaray’ın gül tatlısı, incecik açılan hamurlar arasına bol ceviz konularak hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra şerbet eklenir ve lezzetli bir tatlı ortaya çıkar.
  14. İncelek Tatlısı: İncelek tatlısı, tahinli hamuru ile gönülleri fetheder. Özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan bu tatlı, cevizli veya fındıklı olarak hazırlanır. Aksaray’ın coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden biridir.
  15. Çiğleme: Aksaray mutfağının sevilen tatlılarından biri olan çiğleme, basit malzemelerle nefis bir tatlı pide olarak tanımlanabilir. Un, su, tuz ve kaymak kullanılarak hazırlanır. Üzerine eklenen kaymak, çiğlemeye eşsiz bir lezzet katar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Cunda Adası'nda Konaklama: Eşsiz Tatil Deneyimi İçin En İyi Oteller ve Pansiyonlar

Aksaray’a yolunuz düşerse, Eşmekaya yoğurdu, kesme mantısı, sebzeli eriştesi, yarma tarhanası, baharatları, turşuları ve cavırcık otunu denemeden geri dönmeyi unutmayın.

Aksaray Lezzet Durakları

Aksaray’da lezzetli bir yemek deneyimi arıyorsanız, bu şehirdeki en iyi 11 mekanı sizin için sıraladık. Aksaray’a gittiğinizde bu restoranları ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.

  1. Has Döner
    • Küçük bir esnafken büyük bir zincir restorana uzanan bir hikayesi var Has Döner’in. Üç tekerlekli bir arabada başlayan bu yolculuk bugün 4 farklı şube ile devam ediyor. Merkezi Aksaray Merkez’de yer alan Has Döner; Sanayi, Çarşı, 40 Metre ve Yol Boyu şubeleri ile hizmet veriyor. Hangi şubesine giderseniz gidin hayatınızdaki en lezzetli döneri yiyeceğiniz garanti. Dönerin yanında çıtır patates sipariş etmeyi unutmamanızı öneririz. Mekanın çorbaları, salataları, pideleri de en az döneri kadar lezzetli. Yolunuz Aksaray’a düştüğünde ilin en büyük döner işletmesi olan bu mekana mutlaka uğramalısınız.
  2. Ağaçlı Restoran
    • Bölgenin bir diğer lezzet durağı Ağaçlı Restoran, Aksaray’ın en çok turist çeken mevkiisi Ihlara’da konumlanan Ağaçlı Otel’in içerisinde yer alan restorandır. Müşterilerine doyumsuz lezzetler sunan Ağaçlı Restoran’da dünya mutfağına özgü yiyecekler usta ellerden çıkıyor. Ailecek rahatlıkla gidilebilecek mekanların başında gelen Ağaçlı Restoran’da geniş bir otopark alanı bulunuyor. Tuvaletler oldukça temiz ve çocuklu aileler için tüm ihtiyaçlar düşünülmüş. Aksaray’a gittiğinizde Ağaçlı Otel’de konaklayabilir, dilerseniz sadece akşam yemeği için Ağaçlı Restoran’a gidebilirsiniz.
  3. Kurtuluş Börek Salonu
    • Bu önerimiz pide severler için. Aksaray’da Kurtuluş mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kurtuluş Börek, ismini buradan alıyor. Pidenin en lezzetli halinin sunulduğu mekana bir giden yeniden gitmek istiyor. Ferah ve geniş bir mekanda hizmet veren Kurtuluş Börekte otopark sorunu bulunmuyor. Çalışanlar güler yüzlü, ortam sıcak ve samimi. Kurtuluş Böreğin ocağında pişen her pide çok lezzetli. Ancak özellikle kıymalı pidesini yemenizi öneririz. Dilerseniz tatlı niyetine şerbetli pidesini de deneyebilirsiniz.
  4. Kardeşler Etli Ekmek
    • Aksaray’da hem uygun fiyatlı hem de lezzetli yemekler sunan bir mekan arayanlara önerimiz Kardeşler Restoran. Mekan şık iç tasarımı, temiz tuvaletleri, bebek bakım odası ve çocuk oyun parkıyla misafirlerinden tam not alıyor. Zengin bir menüye sahip olan Kardeşler Restoran’da çorba çeşitlerinden lahmacuna, etli ekmekten tatlıya, salata çeşitlerinden kuzu tandıra kadar onlarca çeşit lezzeti bulmak mümkün. Hatırı sayılır sayıda müdavimi bulunan Kardeşler Restoran, özellikle akşam yemekleri saatinde kalabalık olabiliyor. Rotanızı Aksaray’a çevirdiğinizde Kardeşler Restoran’da yemek yemeden dönmemenizi öneriyoruz.
  5. Antepli Hasan Usta
    • Makas Mevkii’nde konumlanan Antepli Hasan Usta, Aksaray’ın önde gelen ve en çok beğenilen restoranlarından biri. Çorbadan tatlıya, salatadan sebze yemeklerine, et yemeklerinden kebap ve pide çeşitlerine uzanan zengin bir menüye sahip. Uygun fiyatı ile misafirlerinin cebinin de düşünüldüğü mekanda siparişlere ek olarak çeşit çeşit mezeler servis ediliyor. Unutulmaz bir akşam yemeği için Antepli Hasan Usta’ya mutlaka uğramalısınız.
  6. Van Kahvaltı Sarayı
    • Aksaray kahvaltı denildiğinde akla ilk gelen mekanlardan biri Van Kahvaltı Sarayı. Dillere destan Van kahvaltısıyla güne bomba gibi bir başlangıç yapmak istiyorsanız adresiniz Van Kahvaltı Sarayı olmalı. Sıcak ve samimi ortamıyla beğeni toplayan Van Kahvaltı Sarayı, menüyü oluştururken yöresel lezzetleri unutmuyor. Aksaray’da ailecek hafta sonu kahvaltısı yapmak için Van Kahvaltı Sarayı’nı tercih edebilirsiniz.
  7. Morina Balık Keyfi
    • Sakin ve huzurlu ortamıyla balık severleri karşılayan Morina Balık Keyfi’nde her daim mevsime uygun taze balıkları ve deniz mahsullerini bulmanız mümkün. Bir aile işletmesi olan Morina Balık Keyfi’nde aile sıcaklığını ve samimiyetini hemen hissedeceksiniz. Balıkları ve mezeleri oldukça lezzetli olan mekanın özellikle kalamarı tadanlardan tam not alıyor. Fiyatları birçok balık restoranına kıyasla oldukça uygun olan mekan, hizmet ve servis kalitesinden asla ödün vermiyor. Morina Balık Keyfi’ne gittiğinizde kılçıksız morina balığını mutlaka denemelisiniz.
  8. Ciğerci Bahattin
    • Aksaray’a yolunuz düştüyse tadı damaklarınızda kalacak bir kebap çeşidi yemek için mutlaka Ciğerci Bahattin’e uğramalısınız. Bu mekanda özellikle siparişinizden önce gelecek olan çeşitli mezelerin sizi şaşırtacağını söylemeliyiz. Burada doya doya meze yiyebilirsiniz. Ciğer veya kebap seviyorsanız gitmeniz gereken ilk adres Ciğerci Bahattin olmalı.
  9. Aslan Restaurant
    • Aksaray’ın muhteşem doğa güzelliği Ihlara Vadisi’ni gezenlerin uğrak yeri Aslan Retasurant. Ihlara Vadisi’ni gezip fotoğrafladıktan sonra yorgunluğunuzu Aslan Restaurant’ın dere kenarındaki masalarında atabilir, bu sırada lezzetli yiyecekleri deneyimleyebilirsiniz. Ortam öylesine güzel ki; derenin ortasında su sesinin dinginliğiyle ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Oturma yerleri oldukça rahat. Yolunuz Ihlara Vadisi’ne düşerse Aslan Restaurant’a mutlaka uğramalı ve kiremitte pidesini tatmalısınız.
  10. Bizim Oltu Cağ Kebap
    • Aksaray yemek yerleri listemizin son önerisi ile karşınızdayız. Kuzu etinden yapılan cağ kebabını sevmeyen var mı? Hayır diyemeyeceğiniz bu lezzetin en bilindik adresi Bizim Oltu Cağ Kebabı. Eğer Aksaray’daysanız ve canınız cağ kebabı istiyorsa mutlaka Bizim Oltu Cağ Kebap’a doğru yola çıkmalısınız. Cağ kebab dışında bir tat arıyorsanız köftesini deneyebilirsiniz. Mekanda çocuklu aileler de düşünülmüş ve çocuklar için oyun parkı hazırlanmış.
  11. KMU Kardeşler Mehmet Usta Restoran
    • Aksaray gezintinizde yemek için güvenilir ve yerel halk tarafından da kabul görmüş bir mekan arıyorsanız KMU Kardeşler Mehmet Usta Restoran listenizde yer almalı! Hizmete 2009 yılında kapılarını aralayan KMU Kardeşler, ızgara ve et çeşitleri, steak etler, pide çeşitleri, ara sıcak, çorba ve tatlılar ile yıllardır değişmeyen kaliteyi müşterilerine sunuyor. Etli ekmek bu mekanın en sevilen lezzeti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Ankara'nın Zengin Mutfak Mirası

Bu mekanlar, Aksaray’ın eşsiz lezzetlerini deneyimlemek için harika seçenekler sunuyor. Her biri kendi özel lezzetleri ve atmosferiyle sizi bekliyor. Afiyet olsun!

Avatar

Yusuf Yüksel

About Author

Bunlar da var

Floransa yemekleri
Yeme & İçme

Floransa’da Lezzet Turu: Toskana Mutfağının Enfes Sırları ve Nefis Yerel Lezzetler

Floransa, zengin ve lezzetli Toskana mutfağı ile ünlüdür. Şehirde denemeniz gereken bazı yerel yiyecek ve içecekler şunlardır: Antipasti: İtalyan mutfağının
Roma'da ne yenir
Yeme & İçme

Roma Lezzetleri: Yöresel Tatlar, Enfes Mekanlar ve Sokak Lezzetleri

Roma mutfağı, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleri ve dünya ünlü İtalyan yemekleriyle de adından söz ettirir. Bu